Please use this identifier to cite or link to this item: http://archives.univ-biskra.dz/handle/123456789/11580
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorNardjess, Alloui-
dc.date.accessioned2019-03-12T09:54:40Z-
dc.date.available2019-03-12T09:54:40Z-
dc.date.issued2018-06-
dc.identifier.urihttp://archives.univ-biskra.dz/handle/123456789/11580-
dc.description.abstractنظرا للاستھلاك الكبیر للشاورما ھذه الأیام وأھمیة الأمراض الناتجة عن الأغذیة والتي تؤدي في بعض الاحیان الى حالات صحیة خطیرة تصل الى حد الموت، إرتأینا أن نقوم بإجراء بعض التحالیل على الشاورما. الغرض من دراستنا ھذه، مراقبة الجودة المیكروبیولوجیة لھذه الأخیرة، بالإضافة إلى ذلك قمنا بدراسة حساسیة سلالتین مستخرجتین من العینات المدروسة لبعض المضادات الحیویة. على نحو عام كانت النتائج غیر مُ رضیة تظھر مدى جدیة وخطورة الأمراض المترتبة عن الأغذیة. وبذلك تكون ھذه الدراسة تمھید لمزید من دراسات أخرى معمقة یجب إجراءھا وأخذھا بعین الاعتبار.Due to the high consumption of shawarma nowadays, and the significance of foodborne illness, which can be more or less serious and in some cases can be fatal, we found that some analyzes of some samples of shawarma would be interesting. Our goal is to control the microbiological quality of shawarma. In addition, study the sensitivity of two strains extracted from the studied samples, to some antibiotics .The results of an overall view are unsatisfactory, thus proving the risk of foodborne diseases. This study is preliminary and more in-depth studies should be put in place.en_US
dc.language.isofren_US
dc.subjectChawarma, analyses microbiologiques, maladie d’origine alimentaire, antibiotique.en_US
dc.titleContribution à l’étude de la qualité microbiologique du chawarma vendus dans quelques fastfoods de la ville de BISKRAen_US
dc.typeMasteren_US
Appears in Collections:Faculté des Sciences Exactes et des Science de la Nature et de la vie (FSESNV)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Alloui_Nardjess.pdf2,12 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.