Please use this identifier to cite or link to this item: http://archives.univ-biskra.dz/handle/123456789/11629
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorCHAREF, Hanane-
dc.date.accessioned2019-03-12T10:24:20Z-
dc.date.available2019-03-12T10:24:20Z-
dc.date.issued2018-06-
dc.identifier.urihttp://archives.univ-biskra.dz/handle/123456789/11629-
dc.description.abstractAbstract The present work aims to study the effect of salt stress at the germination stage on the physiological behavior of 03 varieties of tomato (Solanum lycopersicum L.), grown and marketed in Algeria. The seeds are germinated in petri dishes containing increasing concentrations of salt (NaCl) ranging from 0g / L to 8g /L. the study showed that salt has a depressive effect on the germination rate. However, this effect varies with the variety and intensity of stress. The Farida varietie resist these best for most of the parameters studied.ملخص يهدف هذا البحث إلى دراسة تأثير الإجهاد الملحي في مرحلة الإنبات على السلوك الفسيولوجي لثلاث أصناف من الطماطم ( Solanum lycopersicumL . ( نمت وتسوق في الجزائر. تنبت البذور في أطباق بتري تحتوي على تركيزات متزايدة من الملح ) NaCl ) تتراوح من 0 جم / لتر إلى 8 جرام / لتر. أظهرت الدراسة أن الملح له تأثير اكتئابي على معدل الإنبات. ومع ذلك ، يختلف هذا التأثير مع تنوع وشدة الإجهاد. الصنف فريدة هي الاكثر مقاومة في غالبية المؤشرات المدروسة.en_US
dc.language.isofren_US
dc.subjecttomato, salt stress, germination, NaCl.en_US
dc.titleEffets du stress salin sur la germination de trois variétés de tomate « Solanum Lycopersicum L. »en_US
dc.typeMasteren_US
Appears in Collections:Faculté des Sciences Exactes et des Science de la Nature et de la vie (FSESNV)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
CHAREFHanane.pdf1,04 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.