Please use this identifier to cite or link to this item: http://archives.univ-biskra.dz/handle/123456789/11670
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorLamia, BKIRINE-
dc.date.accessioned2019-03-12T10:43:00Z-
dc.date.available2019-03-12T10:43:00Z-
dc.date.issued2018-06-
dc.identifier.urihttp://archives.univ-biskra.dz/handle/123456789/11670-
dc.description.abstractفي الجزائر ، يعتبر الزبادي )الياهورت( الشائع جدًا في نظامنا الغذائي اليوم، معروفا ومفضلا منذ فترة طويلة. وهو مشتق من تخمر . Streptococcus thermophilus و Lactobacillus bulgaricus : الحليب عن طريق ما يسمى ببكتيريا اللاكتيك سمح لنا هذا العمل بدراسة الجودة الصحية و الميكروبيولوجية لأربعة عينات من الزبادي تم تسويقها في محلين مختلفين "سوبر ماركت صغير ومتجر صغير" في مدينة طولقة )ولاية بيسكرة(. تم تحليل 4 عينات من الزبادي لتحديد الخصائص الميكروبيولوجية والفيزيائية والكيميائية والعضوية لمقارنة جودة هذا المنتج بين نقطتي بيع خلال 14 يومًا من التبريد من أجل الحصول على منتج بجودة غذائية عالية ومطابق للمعايير . تشير النتائج إلى أن عينات الزبادي جيدة ومرضية جدا.In Algeria, yogurt is so common today in our diet and known and appreciated for a long time. It comes from the fermentation of milk by two so-called lactic bacteria: Lactobacillus bulgaricus and Streptococcus thermophilus. This work allowed us to study the hygienic and microbiological quality of 4 samples of yoghurt marketed in two different points of sale "small supermarket and small store" in the city of Tolga (wilaya of Biskra). 4 yogurt samples were analyzed to determine their microbiological, physic-chemical and organoleptic characteristics to compare the quality of this product between two shops during 14 days of refrigeration in order to have a product of good food quality and to comply with standards. Results indicate that yoghurt samples are goodandsatisfactory.en_US
dc.language.isofren_US
dc.subjectmicrobiological quality, yoghurt, fermented milk, preservation, supermarket, small shop.en_US
dc.titleEtude de la qualité physico-chimique, organoleptique et bactériologique du yaourt commercialisé au niveau de la ville de Tolga «Willaya de Biskra »en_US
dc.typeMasteren_US
Appears in Collections:Faculté des Sciences Exactes et des Sciences de la Nature et de la Vie (FSESNV)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
BKIRINE_Lamia.pdf1,91 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.