Please use this identifier to cite or link to this item: http://archives.univ-biskra.dz/handle/123456789/11616
Title: Contribution à l’évaluation des propriétés physico-chimiques et biochimiques de la datte Deglet-Nour infestée par Boufaroua (oligonychus afrasiaticus) dans la région de Biskra
Authors: BRIKLI, Fatna
Keywords: Boufaroua, Deglet-Nour, characteristics, physic-chemical, biochemical.
Issue Date: Jun-2018
Abstract: Abstract Dates can be exposed to many diseases in the fruit season and among the more serious diseases Boufaroua (oligonychus afrasiaticus Mc.Gr). During this work, we sought a very effective to preserve the content of dates, and the effect of its activity on the physic-chemical and biochemical characteristics our study has five characteristics: pH, moisture, sugars, proteins and lipids. In this study, the results showed that the dust-pest disease affects the pH of the infested sample: 5.2, the healthy: 6.1; humidity: 9% -21.77%; and sugars: 17- 53 For proteins and lipids respectively: (4.67-% 6.67); (0.78% - 2.63) and changes. While the Boufaroua affects the sample studied.ملخص یمكن أن یتعرض التمر للعدید من الأمراض التي تصیبھ في موسم الإثمار ومن بین اخطر الأمراض التي تصیبھ .(oligonychus afrasiaticus Mc. Gr) ھي عنكبوت الغبار في سیاق ھذا العمل بحثنا عن طریقة فعالة للمحافظة على محتوى التمر،و أثر نشاطھ على الصفات الفیزیوكیمیائیة والبیوكیمیائیة لتمر دقلة-نورد رسنا خمسة خصائص: درجة الحموضة ، الرطوبة والسكریات والبروتین والدھون. من خلال ھذه الدراسة, بینت النتائج أن مرض عنكبوت الغبار یؤثر على أن درجة الحموضة بالنسبة للعینة 53 أما بالنسبة إلى البروتینات والدھون - 21.77 %والسكریات : 17 – % المریضة : 5.2 أما السلیمة : 6.1 ، و الرطوبة : 9 2.63 ) وحدوث تغیرات، إذن عنكبوت الغبار یؤثر على العینة المدروسة. – %0.78) ; (4.67- %6 . على التوالي : ( 6
URI: http://archives.univ-biskra.dz/handle/123456789/11616
Appears in Collections:Faculté des Sciences Exactes et des Sciences de la Nature et de la Vie (FSESNV)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
BRIKLIFatna.pdf1 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.