Please use this identifier to cite or link to this item: http://archives.univ-biskra.dz/handle/123456789/11627
Title: Analyse physico-chimiques et mycologiques de deux types du sol (cultivé et non cultivé) de la région de Sidi Okba, wilaya de Biskra
Authors: Soumaya, BELKACEMI
Amina, BENSALAH
Keywords: cultivated, non-cultivated, physico-chemical, mold, granulometric, pH, salinity.
Issue Date: Jun-2018
Abstract: الھدف من ھذا العمل ھو مقارنة الخواص الفیزیائیة والكیمیائیة وعزل وتحدید سلالات العفن المختلفة لنوعین من التربة (التربة الزراعیة وغیر .الزراعیة) على ثلاثة أبعاد ھي 2 سم و 20 سم و 40 سم في منطقة سیدي عقبة تتكون الدراسة التي أجریت على التحلیل الفیزیوكیمیائي للعینات المأخوذة في نوعین من التربة (التربة المزروعة والتربة غیر المزروعة) في الأعماق الثلاثة 2 سم ، 20 سم ، 40 سم ، مثل الرطوبة ، الحبیبیة ، الملوحة. ، ودرجة الحموضة والمواد العضویة. یعتمد تحدید القوالب على .الملاحظة العیانیة والفحص المجھري للشرائط اللاصقة وطریقة القطن الأزرق اللاكتوفینول تتمیز التربة المزروعة بالتفوق فیما یتعلق بغنى العفن مقارنة بالتربة غیر المزروعة. على الرغم من الظروف المعاكسة المرتبطة بالتربة والمناخ ، .یستمر النشاط المیكروبي في الختام، یمكن القول أنھ من أجل تحسین التربة الزراعیة ھي معرفة كمیة الأسمدة المراد إضافتھا، فمن الضروري معرفة مقدما الخصائص. والجوانب الفیزیائیة والكیمیائیة والمیكروبیولوجیة للتربة في المنطقةThe objective of this work is to compare the physical and chemical properties and isolate and identify the different mold strains of two types of soils (agricultural and non-agricultural soils) at the three depths 2cm, 20cm, 40cm in the area of Sidi Okba. The study carried out consists of the physicochemical analysis of the samples taken in the two types of soils (cultivated soil and non-cultivated soil) at the three depths 2cm, 20cm, 40cm, such as humidity, granulometry, salinity, pH and organic matter. The identification of molds is based on macroscopic observation and microscopic examination of adhesive tapes and the method of lactophenol blue cotton. The cultivated soil has superiority with regard to the mold richness compared to the uncultivated soil. Despite adverse conditions related to soil and climate, microbial activity persists. In conclusion, it can be said that for the improvement of the agricultural soil is the knowledge of the quantity of fertilizer to be added, it is necessary to know in advance the characteristics; physical, chemical and microbiological aspects of soil in the region.
URI: http://archives.univ-biskra.dz/handle/123456789/11627
Appears in Collections:Faculté des Sciences Exactes et des Sciences de la Nature et de la Vie (FSESNV)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
BELKACEMI_Soumaya+BENSALAH_Amina.pdf7,75 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.